Как да поддържаме кашмирен шал - Être
4 начина за вързване на кашмирени шалове
декември 5, 2019
Show all

Как да поддържаме кашмирен шал

Шаловете от кашмир се смятат за едни от най-висококачествените и луксозни модни аксесоари поради произхода на естествените кашмирени нишки, които са изключително ценни и скъпи.

Именно поради тази причина трябва да се полагат по-внимателни грижи за поддръжката и почистването на кашмирените шалове. Така ще запазите цвета, текстурата и мекотата на кашмирените нишки за дълъг период.

Препоръчително е кашмиреният шал е да се пере на ръка, но не е изключено да се използва и машинен метод. И при двата варианта е необходимо да знаете няколко важни подробности, които ще Ви помогнат бързо, лесно и качествено да отстраните замърсяванията.

Преди да пристъпите към ръчно изпиране на кашмирения Ви шал е необходимо да си подготвите следните неща:  мек перилен препарат/бебешки шампоан, 2-3 бели хавлии, леген и стол за подходяща по големина повърхност за сушене.

Следвайте следните стъпки в указаната последователност:

  1. Подгответе подходящ леген

Напълнете средно голям леген с вода със стайна температура (нито топла, нито студена). Добавете малко количество от препарата за пране (използвайте мек, щадящ перилен препарат) и разбъркайте равномерно докато се разтвори.  Не използвайте агресивни препарати защото можете да нараните деликатните кашмирени нишки.

  1. Започнете със светлите цветове

Ако имате няколко шала в различни цветове, които искате да изперете на ръка, започнете с тези, които са в по-светли нюанси. Препоръчително е да накисвате шаловете един по един вместо да сложите всичките заедно. Когато започнете с първия шал, накиснете го целия в водата с разтворения препарат и в продължение на няколко минути го вдигайте нагоре-надолу без да търкате агресивно. Недейте да прекалявате с продължително накисване тъй като може да доведе до нежелателно разтягане на шала и избелдняване на цвета.

  1. Изплакнете от препарата за пране

След  като  приключите с накисването във водата с перилен препарат трябва да прехвърлите шала в друг леген с чиста вода с умерена температура (ако нямате можете просто да изпразните легена който ползвате и да го напълните с нова, чиста вода). Изплаквайте шала нагоре-надолу докато видите, че перилния препарат е премахнат (не използвайте топла вода за изплакването тъй като може да доведе до разтегляне на кашмирените нишки).

  1. Изплакнете от водата

За да изплакнете шала от водата, която е поел, можете да го притиснете към стените на легена и да изцедите водата (в никакъв случай не го увивайте и така да изцеждате).

  1. Използвайте бели хавлии, за изсушаване

След като сте изплакнали шала е  необходимо да го изсушите с помоща на две хавлии. Сложете хавлиите на равна плоскост и сложете шала между тях така, че да попивате водата без да търкате.  След като подсушите водата, оставете шала в хоризонтално положение да доизсъхне  – не го простирайте вертикално, защото в мокро състояние кашмирените нишки могат да се разтегнат и да се получи провлачване на шала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *