Модалът - естествените материи срещат научни технологии | Être

Модалът – където естествените материи срещат научните достижения

4 причини да изберете шал за подарък
януари 20, 2020
Show all

Модалът – където естествените материи срещат научните достижения

Вероятно много от Вас вече са чували за нашумялата през последните години материя – модал. Ако и вие като нас се зачитате в етикети и състава на дрехите, сте забелязали, че често фигурира тази нова на пръв поглед материя. Модалът се счита за екологична материя от най-ново поколение, която е отлично съчетание между естествени материи и научните технологични достижения.

История на модала

В интерес на истината модалът далече не е толкова нова материя, но от скоро се използва в масовата продукция на дрехи и аксесоари от ежедневието ни и причината за това са не малкото му положителни качества.

Счита се, че в началото модалното влакно е създадено, за да задоволи нарастващите нужди на индустрията. Производството на тъкани от тези влакна е започнало в Япония през 1930г. Години по-късно тази материя започва лека, по-лека  да навлиза и в Европа и Азия – началото на 60-те години.

За добиването на модалът се използват натурални, естествени суровини – в конкретния случай събраната целулоза от букови дървета (може да се добива и от друг вид дървесина). След това въпросната целулоза преминава през химическо третиране, което в крайна сметка води до получаването на влакна, от които се набавя прежда.  

Модалът позволява да бъде третиран с различни багрила и също така да бъде съчетаван с други материи – често срещата комбинация е модал с коприна или модал с памук.

Поради сходния процес на производсвто, модалът и вискозата споделят подобни свойства, но съществените разлики са в това, че първият е по-мек, по-издръжлив и устойчив на свиване, което последните години го прави предпочитан избор при масовото производство.

От друга страна модалът има сходни характеристики и с памукът, поради изходната суровина, но и тук се наблюдават някои различия  – модалът е с изключително тънко влакно, което го прави много предпочитан при производството на любимите ни модни аксесоари – шаловете .

Предимства на модала

  • Биоразградима материя
  • Невероятна мекота на материята
  • Изключително дишаща и проветлива материя
  • Бързосъхнеща и незалепваща
  • Модалното производство изисква по -малко вода от памука
  • Не се наелектризира
  • Държи прохлада и не се спарва
  • Влагоабсорбираща материя
  • Устойчивост в багрилата

Как се поддържа модала

Дрехите и аксесоари от модал позволяват лесна поддръжка и са много устойчиви във времето. Предвид факта, че модалът има сходни характеристики с памука, той може да се третира по същия начин – пере се на 30 градуса темепература, а при гладенето се използва пара.

Дори и след няколко изпирания материята си остава мека, благодарение на гладката текстура, която притежава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *